2003


Tässä lyhyesti, lehdessä enemmän

Inkkaripolulle lähtijät saivat ensimmäiset sulat päähineeseen

 

 


 

 


 

 

 


 


 

Valokuvia löytyy myös ALBUMI-sivulta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tuomas Lahti tähtää huolellisesti.

 

 


Riina Yli-Kovero kokeili lumikengillä taapertamista.

 

Noora Alanoja kirii voittoon ja Riina Yli-Kovero tulee maaliin hyvänä kakkosena.

Joulukuu 4/2003

Vesikysely kartoitti tarpeita

Lähitulevaisuudessa jätevesien käsittelyä koskevat määräykset tiukentuvat. WC-vesille ei tulevaisuudessa enää hyväksytä maaimeytystä, vaan ne pitää erotella muista jätevesistä ja johtaa suljettuun säiliöön. Viralan kyläyhdistys teki lokakuussa kyselyn kylän noin 130 talouteen. Vastauksiakin kertyi 49 kappaletta, joten niistä jo saa suhteellisen hyvän keskiarvokuvan Viralan talouksien vesi- ja jätevesitilanteesta.

Porakaivoja yli kolmannes
Viime vuosien kuivuus on kasvattanut Viralassa porakaivojen osuuden peräti 39 prosenttiin, noin 61 prosentilla talouksista on oma rengaskaivo. Vedenlaatua ei useimmissa talouksissa ole tutkittu, sillä vain muutamat ilmoittivat rautapitoisuuden olevan hieman korkean. Veden riittävyydessä on ollut ongelmia vain 23 %:lla.
Kyselykaavakkeen painovirheen oli suurin osa huomannut, joten liittymishalukkuus yleiseen vesijohtoon (eikä viemäriin, kuten kaavakkeessa kysyttiin) antanee kuitenkin oikean suuntaisen kuvan. 32 % ei tuntenut halukkuutta, 56 %:lla oli vähän kiinnostusta ja vain 12 % halusi liittyä yleiseen vesijohtoon.

Maalla maaimeytys
Jätevesien käsittelymenetelmänä saostuskaivot ja maaimeytys on tällä hetkellä luonnollisesti yleisin, eli 66 %. Pelkät saostuskaivot on 23 %:lla ja umpisäiliö 9 %:lla vastanneista. Jätevesien käsittelyssä ei nähty suuria ongelmia, sillä liittymishalukkuutta yleiseen viemäriin oli suhteellisen vähän. Vain 35 % tunsi vähän kiinnostusta ja 19 %:lla oli suoranainen halu liittyä viemäriverkostoon.

Asuntokanta vanhahkoa
Kysymättäkin on selvää että maaseudun asuntokanta ei ole aivan uusinta. Keskimäärin 47 % Viralan taloista onkin rakennettu ennen vuotta 1980. Virala on toisaalta myös poikkeuksellinen Janakkalan kylien joukossa siinä mielessä, että tänne on viime vuosina kohonnut paljon uusiakin taloja ja edelleen rakennetaan vilkkaasti uutta. Niinpä peräti 37 % taloista on vuosilta 1981-1990 ja 16 % vuoden 1991 jälkeen rakennettua.
Tuollainen parinkymmenen vuoden ikäinen rakennus alkaa jo kaivata jonkinlaista remonttia. Sitähän tällä kyselyllä ilmeisesti myös haluttiin selvittää, sillä uudet jätevesien käsittelyä koskevat määräykset velvoittavat uusimaan systeemejä rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä. Vanhoissakin rakennuksissa nähtiin kuitenkin aika vähän uusimisen tarvetta, vain 8 %. Jonkin verran uusimisen tarvetta oli 40 %:lla ja yli puolella Viralan talouksista eli 52 %:lla on kaikki uutta ja toimivaa.

Asiantuntijat vastaavat
Jos vedenhankinnassa tai jätevesien käsittelyssä on ongelmia tai kehittämisen tarvetta, kunnan asiantuntijat ovat palveluksessanne. Kyselkää heiltä lisää. Vesilaitoksen johtaja Seppo Palmanto vastaa johonkin seuraavista puhelinnumeroista: (03) 6801323, (019) 7580323 tai 0500 419087. Vesihuoltoinsinööri Ari Kauniston tavoittaa numeroista (03) 6801321 tai 050 4012529. Ympäristöpäällikkö Heikki Tammisen puhelin on (03) 6801292, (019) 7580292 tai 0500 446713.
Kehittämissuunnitelmasta järjestetään myöhemmin esittely- ja keskustelutilaisuus, jossa asukkaat voivat antaa palautetta viranhaltijoille.


"Jufernaut, mitä risvantteja!"

Viralan kartanon tilanhoitajan, pehtoorin ja sepän lapset, 30- ja 40-luvulla kartanolla lapsuutensa viettäneet Maija ja Jukka Söderström, Jaakko Nurmesniemi ja Lasse Tartia tapasivat kartanon jahtituvalla pitkästä aikaa toisensa sekä muutamia nykyisiä kyläläisiä muistellakseen menneitä. Liisa Lepistö ja Eila Jahtisaari sekä Unto ja Terttu Nieminen Viralan kyläyhdistyksestä haastattelivat vieraita vuoden kuluttua ilmestyvää kylän historiakirjaa varten. Tosin haastattelu-sana ei tässä yhteydessä ole paras mahdollinen, sillä tarinaa tulvi pyytämättä muutaman tunnin nauhat täyteen.
- Voi veljet, mikä tunne! Ihan niinkuin olis kotonaan kun on Viralassa, huudahti Jaakko Nurmesniemi kun poikain kolttoset ja kartanomiljöön värikkäät tapahtumat nousivat elävinä mieleen.

(... lisää juttua lehdessä)


Wiralan Jaska ja sotavangit
Nurmesniemen Jaakko muistelee lapsuusaikojaan  |LUE|


Virala-kalenterit myytiin alta aikayksikön
Kyläyhdistyksen historiaryhmä valmisti pienen sievän seinäkalenterin vuodelle 2004 ja niitä painatettiin 150 kappaletta. Määrän arveltiin riittävän koska Viralassa on noin 130 taloutta. Ja hyvinhän se riittikin, sillä kalenterit myytiin loppuun jo joulukuun alkuun mennessä.


Viralan vanhalla koululla odotetaan joulua
Tervehdys teille kaikille sinne kouluelämän ulkopuolellekin! Viralan koulu valmistautuu jälleen yhteen joulujuhlaan harjoitellen pienimuotoisia esityksiä lasten innokkuuden turvaamana.


Yksityistien pitäjällä vastuu aurauksestaan

Ei siinä tänäkään vuonna mikään auta - talvi tekee tuloaan ja lumet ja liukkaat saapuvat ennen pitkää myös Viralan teille. Yksityisteiden auraajien tulee muistaa, että yleiselle maantielle ei saa jättää lumikasoja liikenteen haitaksi. Joskus näkee miten käsikolalla tai traktorin auralla on yksityistien kohdalle maantielle jäänyt kovia ja jäisiä lumikasoja.
Tielain mukaan tällaisen huolimattoman aurauksen seurauksena syntyneestä vahingosta vastaa yksityistien omistaja. Edellistalvina on joitakin peltivahinkoja jo sattunutkin, joskin pahoilta onnettomuuksilta on vältytty. Sellainenkin on mahdollinen kun autonpyörä iskeytyy lumikasaan.
Tielaitos yleisiä teitä auratessaan ei voi välttää sitä, että aura saattaa heittää lunta sivuteiden päihin. Se lienee jokaiselle ymmärrettävää, joten yksityistien auraajan ei pidä kostomielessä ajatella, että "kasaanpa minä sitten vuorostani lunta tielaitoksen tielle".

Tienviitat suoraan
Teiden päissä olevilla tienviitoilla on tapana kääntyillä joko tuulessa tai ohikulkijoiden avustamana. Tienpitäjien tulisi huolehtia viitat suoraan ennen maan routimista.


Ompeluseuraperinne virisi uudestaan
Kylän väkeä kymmenittäin kokoontui Viralan työväentalolle kyläyhdistyksen historiaryhmän järjestämiin ompeluseuroihin.


Wauhdin kuulumisia
Marraskuun 11. päivänä pidettiin Urheiluseura Viralan Wauhdin sääntömääräinen syyskokous, jossa pohdittiin mm. ensi vuoden toimintaa. Suunnitelmat ovat melko lailla tämän vuoden kaltaisia, eli Laurin hiihdon latuaseman järjestäminen, lasten hiihtokilpailut, laskiaissunnuntain kekkerit, kevätkokous, pilkkikisat, kesätapahtuma, yleisurheilukisat, Mallinkaisten saunailta, ja tietysti sitten taas syyskokous.
Tapahtumista lisää kylän ilmoitustauluilla, kylälehdessä ja Viralan nettisivuilla www.htk.fi/public/virala sekä Janakkalan-Rengon Sanomissa.
Ensi vuodelle Wauhdin jäsenmaksut ovat 5 eur aikuisilta ja 1 eur lapsilta. Viralan Wauhdin jäseneksi voit ilmoittautua Eila Jahtisaarelle (p. 6870 313).

Puhetta jatkaa Heinon Sirpa
Johtokunnan jäsenet säilyivät kokouksen jälkeen ennallaan, eli puheenjohtajana jatkaa Sirpa Heino, varapuheenjohtaja on Markku Jahtisaari, sihteeri Liisa Lepistö, rahastonhoitaja Eila Jahtisaari ja muut jäsenet Anneli Harju, Pentti Virtanen ja Jyrki Väänänen.
Myös Wauhdin urheilu- ja liikuntajaoston jäsenet pysyivät samoina kuin edellisvuonnakin. Jaoston tehtävänähän on hoitaa seuran lentopallo- ja muuta mahdollista urheilutoimintaa.


Tervetuloa Viralaan!
Inkeroisten ja Peltosten perheiden esittely.


Pienviljelijöiden lehti jakoi käytännön neuvoja
Katkelmia työväentalon kaapinpohjalta löytyneestä numerosta vuodelta 1921.

 


Syyskuu 3/2003

Menneen kesän muistoja

Muistelua kylän kesätapahtumasta. Inkkaripolusta ja kilpailuista.

Viralalle jaettu toinen sija kyläolympialaisissa

Köysi venyi ja paukkui. Viralalle herui pisteitä, muttei tarpeeksi voittoon asti.
Muissakin lajeissa pärjäiltiin sopivasti.

Kolmiottelussa kova taso

Wauhdin lasten kolmiottelun tulokset ja tuuletukset.
Palkintopallilla vas. Moona Luoma, Riina Yli-Kovero ja Jemina Ijäs.

 

Kesäkuu 2/2003

Eläviä lehtimajoja kartanolle

Kansalaisopiston pajunpunontaporukka rakensi Viralan kartanolla lehtimajoja pajusta. Majoja kastellaan ja niiden toivotaan vihertävän pian ja kasvavan kauniiksi eläviksi lehtimajoiksi.

Viralan koululaisten 1942-48 kokous

Opettaja Pentti Savolainen tuli tervehtimään entisiä oppilaitaan. Viitisenkymmentä vuosina 1935-41 syntynyttä Viralan koulun oppilasta muisteli kouluaikojaan huhtikuussa.

Wauhdin pilkkikisojen tulokset

Miesten sarjan voitti Erkki Matikainen (1769 g), naisten sarjan Anna-Liisa Paakkinen (1104 g), nuorten sarjan Janne Hautamäki (181 g).

Erkki Nurmi kertoi kouluremontista

Janakkalan kunnan tekninen johtaja Erkki Nurmi esittäytyi viralalaisille ja kertoili uutta koulun tulevasta remontista. Suunnittelu alkaa tämän kesän aikana ja se kestää puoli vuotta. Mukana suunnitteluryhmässä ovat myös opettajat. Ensin tehdään laajennusosa ja sitten vanhojen tilojen remontti. Vesihuolto huolettaa, ja tarjouspyyntöihin onkin sisällytetty vesiongelman ratkaiseminen.

Viralan kesätapahtumat

Kylälehdestä 2/2003 löytyy kaksi sivua kesätapahtumia. Varmasti jokaiseen makuun. Pysy mukana!
Kylän kesäohjelma on myös tapahtumasivulla.

Maaliskuu 1/2003 (Tässä lyhyesti, lehdessä enemmän)

 

Laurin latu oli luistava

Sää salli tänä talvena Laurin Ladun hiihdon helmikuun yhdeksäntenä. Viralan Wauhdin emännät pitivät latuasemaa VTY:n talolla. Asemalla rekisteröitiin 32 lähtijää ja 25 ohikulkijaa. Ladut oli mitä mainioimmassa kunnossa ja hernekeitto oli hyvää. Monet kyläläiset poikkesivat sitä syömässä vaikkeivät hiihtäneetkään.
Turengissa ei tänä vuonna ollut latuasemaa, koska kunnanvirasto on vallannut Vaparin, joten monet lähtivät sen takia liikkeelle Viralasta. Jotkut olivat jopa kiukkuisia ja selittivät: "Me tullaan tuolta köyhästä Turengin kylästä, johon ei saatu edes latuasemaa. Kai ne kohta sieltä sairaalankin lopettaa." (Kuvassa kahvittelijoita latuasemalla.)

Kyläkokouksessa tieasiaa

Kyläkokouksessa tehtiin seuraavanlaisia parannusehdotuksia Viralantielle:
Myllyn joen sillan kaiteisiin turvaverkot. Tien ja kaiteen välissä on niin suuri aukko, että siitä mahtuu vaikka putoamaan jokeen!
40 km/h nopeusrajoitusalue koulun luona pidemmäksi; ainakin Kinnusen kohdalta mahdollisesti jopa sillalle saakka. Tai keltainen vilkkuva valo kiinnittämään huomiota ajonopeuteen koulun kohdalla.

Kyläyhdistyksen vuosikokouksessa 24.2. oli mukana tietarkastaja Heikki Välimäki Hämeen tiepiiristä kertomassa teiden parannuksesta ja kunnossapidosta. Hän kertoi myös paikallisteiden tieliikennemääristä. Viralantiellä mitattiin kesällä 2002 moottoritien liittymän ja myllykylän risteyksen välillä keskimäärin 580 ajoneuvoa vuorokaudessa. Yllättävän vilkasta liikennettä!
Muita keskustelun aiheita olivat pikavuoropysäkki moottoritien liittymään, Viralantien pientareiden levennys ja valaistuksen saaminen. Mutta tiepiirin taholta näihin asioihin ei ainakaan suoraan luvattu pikaista parannusta.

 
Laskiaiskisoissa koululla kokeiltiin tarkkuuslyöntejä lätkällä.

Lätkäpeli Viralan Wauhti vs. Erä  10-6

Otteluaika oli noin 20 minuuttia. Peli oli tiukkaakin tiukempi aina 14 minuutille saakka, tilanne oli silloin 6- 6. Mutta sitten alkoi Erän miehillä luistin painaa ja meno suorastaan seisahtui. Wauhdin kovakuntoinen porukka vahvistettuna Laineen Ristolla ratkaisi pelin edukseen viimeisen 6 minuutin aikana tehden vielä 4 maalia, Erän kovasti puolustaen. Edes erän ykköskuvio, jossa Lahden Jouni kärkkyi vastustajan maalilla purkukiekkoja odottaen ei auttanut, kun urheiluseuran atleetit pyörittivät peliä kuten kotijoukkueen pitääkin. Peli pelattiin herrasmiessäännöin, mihin ilmeisesti kuului myös reunoilla painiminen jossa erityisesti Kuisman Timo kunnostautui. Voittajat palkittiin kahvilla ja laskiaispullalla ja hyvät kakkosetkin pääsivät kaffeista nauttimaan.

Lumikengillä hangille!

Sunnuntaina 16.2. oli Viralan ty:n talolla ensin Vauhdin järjestämät lasten hiihtokilpailut ja sen jälkeen mahdollisuus kokeilla lumikenkiä. Kokeilijoita vain olisi saanut olla enemmän, sillä lumikenkäily on kivaa.
Lumikengillä pääsee monenlaisessa maastossa niin metsissä, järvien jäillä kuin vaikkapa syksyisillä karpalosoillakin. Malleja on erilaisia käyttäjien vaihtelevien tarpeiden mukaan. Ja kun täällä Etelä-Suomessa tämän talven kaltaiset hyvät hiihtokelit alkavat yhä useammin olla harvinaisuus, voi lumikengillä liikkua ilman voiteluvaikeuksia kelillä kuin kelillä.

 

Lasten hiihtokilpailut

Sunnuntaina 16.2 järjesti Viralan Vauhti ty:n talolla jokavuotiset lasten hiihtokilpailut. Sää oli mainio pikkupakkanen, ja ladut hyvässä kunnossa. Voiteluvaikeuksia ei varmasti kenelläkään ollut. Kilpailijoita uskaltautui ladulle kymmenkunta, ja jälkeenpäin paistettiin nuotiolla makkaraa ja juotiin lämmintä mehua ja vanhemmat kahvia.

| TÄNÄPÄ | KYLÄLEHTI | YHDISTYKSET | PALVELUT | KUVIA | HISTORIA|