2001

Tässä lyhyesti, lehdessä kokonaan

 

 

poni.jpg (29524 bytes)

Essi ja Riina poniratsastuksella. Koulun pihalla on hauskoja Rauno Keskitalon tekemiä veistoksia.

 

 


Kylälehti 4/2001

Koulua pompotetaan kuin palloa

Vasta vähän aikaa sitten Viralassa suunniteltiin ja odotettiin toiveikkaina koulun luvattujen korjaus- ja laajennustöiden alkamista, joihin kunnanvaltuusto oli myöntänyt määrärahoja. Remontti oli tarkoitus aloittaa vuonna 2003. Mutta viime kokouksessaan valtuusto tulikin toisiin aatoksiin ja veti budjetista pois jo varatun summan. Kyläläiset ovat nyt ymmällään ja ihmettelevät mistäpäin oikein tuulee kun tuuliviirit näin kääntyilevät. Miksi kunta haluaa kehittää vain muutamaa kaavoitettua taajamaa? Eikö kaavoittamattomilla alueilla asuvat ole tasavertaisia Janakkalan kuntalaisia?

   Useissa Janakkalan kylissä – ei pelkästään Viralassa – ajatellaan, että kunnan kuuluisi toimia asukkaiden parhaaksi, eikä pelkästään päinvastoin. Monet lapsiperheet ovat valinneet kotikyläkseen Viralan nimenomaan sen takia, että täällä on toimiva kyläkoulu. Hyvää opetusta antava, turvallinen ja ilman suuria ongelmia.

Talkoitako loputtomiin?

Viralassa on tehty koulun ympärillä valtavat määrät talkootyötä: rakennus-, kunnossapito- ja korjaustyötä, sekä järjestetty koululla monenlaista toimintaa. Kyläläiset ovat tällä tavoin tosissaan osoittaneet, että haluamme säilyttää elävän kylän ja maaseudun monimuotoisuuden. On vaikea käsittää kenelle vilkastuva ja elinvoimainen kyläyhteisö voisi olla uhkana. Päin vastoin, luulisi aktivoituvien kylien olevan suuri valtti koko Janakkalalle!

   Ainakin tämän talven ajan Viralan koululla toimii muun muassa lasten iltapäivähoitorinki, jota vanhempien palkkaamana vetää koulun keittäjä Irma Kero. Kaikki tuntuvat olevan tyytyväisiä ratkaisuun: lapset saavat leikkiä iltapäivän kavereittensa kanssa ja vanhemmat tietävät missä lapset ovat ja mitä touhuavat. Keittäjälle järjestyi tällä tavalla myös kokopäivätoiminen työ.

   Tällä hetkellä iltapäivähoidossa on seitsemän lasta, ja hoidon tarve arvioidaan jatkossa aina lukuvuoden alussa uudelleen. Kunta ei ole ollut iltapäivähoitoa vastaan, vaan on tullut asiassa vastaan niin paljon, että on antanut koulun tilat ilmaiseksi lasten käyttöön! Koulun opettajan Annemari Joron mielestä järjestely on erinomainen ja hän toivoo sen jatkuvan edelleen.

Suurkiitos vanhemmille

   Annemari haluaa antaa kaikille lasten vanhemmille suurkiitoksen siitä, miten aktiivisesti he ovat osallistuneet koulua koskevien asioiden hoitamiseen, ja kannustaa heitä jatkamaan hyvää yhteistyötä koulun kanssa.

   Koulun tiloissa toimii myös 3-6-vuotiaiden kerho. Kylällä kerholaisia riittää niin paljon, että lapset on jaettu aamupäivä- ja iltapäiväryhmiin. Kerhopäivä on tiistai ja kerhon vetäjänä toimii Riitta Parkkonen. Lisäksi koululla kokoontuu kansalaisopiston ryhmiä, kuten mm. historiaryhmä. (Lue lisää Kylälehdestä)


VIRALAN WAUHTI järjesti syyskuun viimeisenä päivänä retken Evolle. Mukana oli 22 henkeä. Omilla autoilla matkattiin Evo-keskukseen, jossa meille aluksi esiteltiin metsäntutkimuslaitoksen toimintaa ja aihepiirin ympärille koottua mielenkiintoista näyttelyä.   Sitten lähdettiin kiertämään muutaman kilometrin pituista luontopolkua, jonka varrelle mahtui monenlaista maisemaa. Oli hakkuuraiskoita, mutta oli myös pitkä komea harju, jonka selkää myöten kulki kivinen ja kapea polku.

Evo.jpg (30148 bytes)

    Matkan varrella oli myös puroja, lampi sekä pulppuava lähde, jonka kirkasta vettä maistoivat myös Noora Alanoja ja Mia Jahtisaari (kuvassa). Lopuksi oli tietenkin vielä kahvit, teet ja makkarat nuotiolla.


sepat.jpg (35362 bytes)
Vova Lehter ja Seppä-Jussi ovat tavanneet
monet kerrat Väinäjoen kylässä.

Ilpo ja Seppä-Jussi veivät Viralan terveiset Viroon

Loka-marraskuun vaihteessa Viralan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Ilpo Kuisma ja ystävyyssuhteita virolaisen Koerun kunnan Väinäjoen kylään jo vuosia rakentanut Juhani Suolahti kävivät tutustumassa Väinäjoen väkeen. Samalla he veivät jo toisen Viralassa kerätyn avustuskuorman perille ilman välikäsiä. Seppä-Jussin vanha tuttava Vova Lehter – seppä myöskin – otti vastaan lähinnä lasten vaatteista koostuvan kuorman ja lupasi paikallisen kyläyhdistyksen avulla järjestää jakelun apua tarvitseville.

    – Samantapaiset ongelmat siellä tuntuu olevan kuin täällä meilläkin, Ilpo kertoo. – Vanhassa kartanorakennuksessa toiminut Väinäjoen kyläkoulu lakkautettiin vuosi sitten. Ennen elämä pyöri paikallisen kolhoosin ympärillä, mutta nyt kylällä ollaan hiukan epävarmoja tulevaisuuden suhteen.

Matkailukohteita löytyy

Viron pienet kylät ovat mielenkiintoisia omatoimimatkailun kohteita. Maatilamajoitusta ja ruokailupaikkoja on tarjolla ja ne ovat edullisia ja suhteellisen hyvätasoisia jos ei kaipaa viiden tähden palveluja. Kaupat ovat halpoja samoin kuin monet paikalliset tuotteet.
    – Väinäjoen kylässä esimerkiksi Seppä-Vovan naapurissa on metsästysalan yrittäjä, joka järjestää tilauksesta villisika- ja kaurisjahteja täydellä ylöspidolla.
– Siinäpä ideaa Viralan Erälle vierailukohteeksi! Seppä-Jussilta saa karttoja ja hyviä neuvoja.

Ystävyystoimintaa epävirallisella tasolla

Ilpo ja Juhani keskustelivat Viralan ja Väinäjoen kylien mahdollisesta yhteistoiminnasta Väinäjoen kylänvanhimman Arvo Pihlakin kanssa. Arvo on nuori kaveri, vaikka kylänvanhimmaksi onkin nimetty.
– Koska Väinäjoen kylätoiminta ei ole kovin organisoitua eikä tällä hetkellä niin aktiivista kuin Viralassa, ajateltiin että ei ehkä kannata lähteä mihinkään kovin viralliseen ystävyystoimintaan, Ilpo kertoo.
    Koerun kunta sattuu muuten olemaan Rengon ystävyyskunta, joten sopii hyvin että Virala pitää yhteyksiä yllä sen yhteen kylään. Ollaanhan tässä Rengonkin kanssa rajanaapureita.


Wauhdilla tulossa juhlavuosi

Maineikas voimistelu- ja urheiluseura Viralan Wauhti nimesi syyskokouksessaan vuoden 2002 julhavuodeksi. Wauhti täyttää kunnioitettavat 70 vuotta. Toukokuun 19. päivänä Viralan työväentalolla on tarkoitus järjestää suuret syntymäpäiväjuhlat.

   Wauhti toivookin, että kaikki jotka haluavat osallistua juhlien järjestelyihin tai joilla on jotain Wauhdin historiaan liittyvää materiaalia ottaisivat yhteyttä Liisa Lepistöön.

Johtokunta ennallaan

Syyskokouksessa ei syntynyt muutoksia Wauhdin johtokunnan kokoonpanoon. Touhuissa jatkavat edelleen Pentti Virtanen puheenjohtajana ja Markku Jahtisaari varapuheenjohtajana, sekä sihteerinä Liisa Lepistö ja taloudenhoitajana Eila Jahtisaari. Muut jäsenet ovat Reino Mylly, Sirpa Heino ja Nina Heino.

    Jäsenmaksujen hinnat pyöristeltiin kokouksessa euroiksi. Aikuisten jäsenmaksu on nyt neljä euroa ja lasten yksi euro. Eila Jahtisaari vastaanottaa jäsenilmoittautumisia.


Hämeen Linnaseudun kehittämisyhdistys puoltaa kahdeksalle hankkeelle POMO+  -rahoitusta

Hämeen Linnaseudun kehittämisyhdistys ry puoltaa kahdeksaa hanketta rahoitettavaksi POMO+ -ohjelmasta. Yhdistys eli paikallinen toimintaryhmä toteuttaa alueellaan POMO+ -ohjelmaa eli Paikallisen Omaehtoisuuden Maaseutuohjelmaa, jolla viedään eteenpäin paikallista maaseudun kehittämistyötä.

* * * * * * * *

”Seitsemän kyläkirjaa ”-hanke toimii Janakkalan kunnan alueella. Hankkeessa on mukana seitsemän (7) kylää.  Heinäjoen kyläseura ry, Jokimaan Kyläseura ry, Nuolialan kyläyhdistys ry, Rehakan ja Irjalan kyläyhdistys ry, Saloisten kyläyhdistys ry ja Vähikkälän väljämä ry): Seitsemän kyläkirjaa, kokonaisbudjetti 423.824 mk, tuki 360.250 mk (Janakkala). Hanketta on puollettu 85% rahoituksella, jolloin omarahoitukseksi jää 15%, josta puolet voi olla talkootyötä. Hankkeen aikana jokainen kylä laatii oman kylän vaiheista historian, historiikin tai kyläkirjan painovalmiiseen muotoon.

Hanke ei saa muuta tukea (tai EU-tukea) toimintaansa. Taloudellisesti ”Kyläkirja” –hanke on toteutettavissa, koska kyläyhdistykset ovat sitoutuneet toimintaan mukaan omarahoitusosuuksilla ja huomattavan suurilla talkootyötuntimäärillä.

* * * * * * * *

”Seitsemän kyläkirjaa” –hankkeen aikataulu                   

 

Hankkeessa mukana olevat seitsemän kylää ovat yksimielisiä kahden vuoden hankekaudesta. Sen pohjalta on laadittu yhteinen aikataulu seuraavasti:

 

1. Arkistotutkimukset,haastattelut, kuva-aineiston keruu, kirjoittaminen,
    tammikuu 2002-kesäkuu 2003

2. Toimittaminen,  tammikuu 2002-elokuu 2003
3. Tietojen tarkistus,   tammikuu 2002-marraskuu 2003
4. Kieliasun tarkistus,   tammikuu-syyskuu 2003
5. Taittosuunnitelma,   kesäkuu 2002-syyskuu 2003
6. Taitto, kesäkuu-joulukuu 2003
7. Painatus,   kevät 2004

Kokonaisrahoitustarve   73.300 mk

KYLÄLEHTI    3/2001:

Viralan kylän kesätapahtuma
Parhaat osumat omatekemillä ritsoilla 
ritsat2.JPG (40770 bytes)

Sunnuntaina viikkoa ennen juhannusta klo 13.00 alkaen pidettiin jo perinteinen Viralan kylän kesätapahtuma Viralan TY:n talolla ja sen lähimaastossa. Tapahtuman järjestäjänä oli tänä vuonna Viralan Wauhti. Edellisen viikon oli lähes tulkoon koko ajan satanut, mutta sunnuntaina sää oli enimmäkseen poutainen, vaikka taivas olikin pilvessä. Säällä lienee ollut osuutensa siihen, että mitään varsinaista yleisöryntäystä ei tapahtumaan ollut. Joko ihmiset pelkäsivät, että sade alkaa uudelleen, tai sitten kaikki yrittivät hyödyntää lyhyttä poutajaksoa piha- ja peltotöissä, eivätkä ehtineet muihin rientoihin.

Ohjelmassa oli kyläkisa, perinteisiä kenttäpelejä, puffetti ja aikido-näytös. Kyläkisaan saatiin kokoon neljä 3-henkistä joukkuetta, jotka kaikki olivat omalta kylältä. Kisaan oli toki haastettu myös mm. naapurikyläläisiä sekä Riihimäen rannassa majaansa pitävien karavaanareiden edustajia, mutta valitettavasti kukaan ei uskaltautunut mukaan viralaisia vastaan. (Sirpa Heino)


Kylähistoriaprojekti Edellinen kylähistoriakurssi poseeraa koulun luona joskus vuonna 1 tai 2...

Vanaveden opisto aloittaa kylähistorian tallennuskurssin Janakkalassa (”Eväitä kylähistorian tekijälle”). Kurssin aloitteentekijöinä ovat Viralan historiaryhmäläiset. Kylästämme kurssille osallistuu viisi henkilöä. Mukaan mahtuu toki useampikin asiasta kiinnostunut.

Henkilöt joilla on tallennettavaa perimätietoa, valokuvia, äänitteitä, koulua tai yhdistystoimintaa koskevaa aineistoa, ottakaa yhteyttä historiaryhmäläisiin (Sirpa Heino, Eila Jahtisaari, Liisa Lepistö, Unto Nieminen, Matti Puistola ja Tarja Juntunen). Aineistoa tarvitaan lähteenä kylähistoriajulkaisussa. Omistaja saa pitää aineiston itsellään, ja sitä vain lainataan julkaisua varten. (Tarja Juntunen)

Kurssi alkaa Viralan koululla 27.9. klo 18. Tulkaa mukaan!


Iskos vai ”viskos”  Koululaiset kävivät tutustumassa kaivauksiin.

Viralassa tehtiin arkeologisia kaivauksia toukokesäkuun vaihteessa. Kysymyksessä oli Museoviraston tehtävä selvittää tulevan uudisrakennuksen maapohja. Alueelta oli tehty löytöjä vuonna 1984, jolloin paikalla todettiin olleen kivikautista asutusta. Paikka sijaitsi Viralan Palsanlahdessa, aivan ns. Riihimäen rantaan johtavan tien varrella.

Kysymyksessä oli koevaivaukset, jossa tehtiin koeruutuja (1m x 1m) sekä yksi suurempi ”oja” tulevan pihatien alle. Kaivaussyvyys oli n. 30cm eli viljelykerroksen verran. Kuoppien syvyys voi vaihdella 30-50cm. Kaivausvälineinä olivat: lapio, erikokoiset lastat, ja -harjat, rikkalapio ja ämpäri. Tyypillisimpiä kivikautisen ajan löytöjä ovat: palanut luu, keramiikka esineiden palaset, kvartsi-iskokset, kivien muodostamat liesien paikat ja pii-kivien palaset. Löydöksien määrä jäi odotettua pienemmäksi jonka vuoksi kaivaukset lopetettiin suunniteltua aikaisemmin. Paikalla ei löytöjen perusteella ole ollut pysyvää asutusta, vaan ehkä tilapäinen leiri.

Museovirastolta kaivauksilla oli kolme arkeologia: kaivausten johtaja Kaarlo Katiskoski, piirtäjä Petteri Pietiläinen ja mittamestarina toiminut Esa Hertell. Apulaiskaivajina toimivat tekstiilikonservaattorit Annastina Forsberg ja Tarja Juntunen. Viimeksi mainitut olivat ensimmäistä kertaa kaivamassa. Kokemattoman kaivajan oli aluksi vaikea hahmottaa millaisiin esineisiin on syytä kiinnittää huomiota. Kvartsi-iskokselta näyttänyt esine ei ollutkaan iskos, vaan kvartsi kivi, jolloin se luonnollisesti heitettiin pois. Tällöin se sai nimen ”viskos”. Iskoksen erottaa reunojen muodosta, kivi on pyöreämpi kuin työstämisen takia muotoutunut iskos. Kvartsista on tehty erilaisia työkaluja, kuten esim. nahan muokkauksessa käytettäviä kaapimia.

Viralan ala-asteen koululaiset ja opettajat olivat kiinnostuneita viimeisinä koulupäivinään tutustumaan koulun kulmilla tehtäviin koekaivauksiin. Kaksi koululaisryhmää teki vierailun näille Viralassa ainutlaatuisille kaivauksille. Innokkaat oppilaat saivat arkeologien ohjauksella tietoa menneestä ajasta sekä arkeologiasta. (Tarja Juntunen)


VIRALAISTEN SUOMENLINNAN VALLOITUS  Laivaan nousemassa.

Viralan Wauhti järjesti kaikille kyläläisille tarkoitetun kesäretken Helsinkiin Suomenlinnaan ja Korkeasaareen sunnuntaina 8. päivänä heinäkuuta. Lähtijöitä oli täysi bussilastillinen, ja mieli korkealla. Helsingissä jakaannuttiin kohteen mukaan, noin puolet porukasta oli menossa Suomenlinnaan ja loput Korkeasaareen, itse kuuluin Suomenlinnaan menijöihin.

Ilma oli upea niin kuin viime heinäkuussa yleensäkin, aurinko paistoi ja lämmintä riitti. Helsingin kauppatorilta jatkoimme matkaamme laivalla Suomenlinnaan, missä aluksi tutustuimme linnoituksen monivaiheiseen ja mielenkiintoiseen historiaan multivideo-esityksen avulla. Sen jälkeen saimme mukaamme oppaan, joka kierrätti meitä osittain jo videosta tutuiksi tulleilla tapahtumapaikoilla ja kertoi edelleen linnoituksen valloittavaa tarinaa. Opastettuun kierrokseemme kuului myös tutustuminen yhteen alueen monista museoista, joksi valitsimme linnoituksen perustajan Augustin Ehrensvärdin museon.

Opastetun osuuden loputtua meillä oli useita tunteja aikaa tutustua omin neuvoin Suomenlinnan moniin nähtävyyksiin. Museoita linnoitussaarella on useita: mm. Sotamuseo, Tullimuseo ja Nukke- ja lelumuseo sekä tietenkin Suomen ainoa sukellusvene Vesikko, joka on jo vuosikymmenien ajan ollut matkailijoiden ihailtavana Suomenlinnan rantakallioilla nyt ihan kuivalla maalla. Lisäksi Suomenlinnassa on taiteen ystäville useita gallerioita ja näyttelyitä sekä esim. keramiikkapaja Pot Viapori. (Sirpa Heino)


Koulun ja kylän yhteinen Elopäivä  Vanha poliisikoira Benno käyttää kypärää kouluttajansa Ilkka Hormilan kanssa ajellessaan.

Meillä oli koulupäivä lauantaina. Lauantai oli kiva päivä ja täynnä tekemistä. Meidän koululla oli poliisit ja kaksi poliisikoiraa sekä palokunta ja nukketeatteri. Poliisikoirat olivat kahdeksan ja kaksi vuotta vanhoja. Vanhempi koira oli pyöräkoira, joka kulki tarakalla kypärä päässä, kun ei enää jaksanut juosta. Nuorempi koira oli poliisiauton perässä, kun se koira oli niin arka. Palokunnasta tuli kaksi miestä esittelemään paloautoa ja sen toimintaa. Palomiehet olivat söpöjä ja kivoja. Palokunnan esityksen jälkeen oli nukketeatteri ja sen jälkeen oli 1-3. luokkalaisten keppinukke-esitys. Esityksen jälkeen oppilailla oli ruokailu. Koululla oli myös kirpputori, puffetti, onnenpyörä ja muuta kivaa. Minä ostin pitkän hameen, joka maksoi 10 markkaa. Minä voitin onnenpyörässä muovikassillisen hienoja palkintoja, kuten tatuointeja, lyijykyniä, piirakkaa, leipää ja paljon muuta kivaa. Lauantain  työpäivä päättyi noin kello 12.30.  

Annika Vienonen 6. lk

| TÄNÄPÄ | KYLÄLEHTI | YHDISTYKSET | PALVELUT | KUVIA | HISTORIA|