etusivubanneri etusivu historia nykypaiva tulevaisuus

    

Pajula

Pajulan suuri puinen päärakennus on vuodelta 1895. Ulkovuoraus ja suuri lasikuisti ovat rikasmuotoista nikkarintyötä. Pajulan historiaan liittyy muistoja tsaarinvallan ajan venäläisistä kesävieraista. Leirikauden aikana kasakat majailivat ilmeisesti aina leirin läheisyydessä sijainneissa taloissa. Venäläisten upseerien perheet viettivät kylän taloissa myös kesälomiaan. Pajulan taloon rakennettiin huoneita näitä kesävieraita varten ja osin myös kauniit lasikuistit rakennettiin lomanviettäjien iloksi.

Aikoinaan Pajulassa on toiminut kuuromykkäin koulu. Myös Nihattulan koulu alkoi oppilasluvun lisääntyessä kärsiä tilanahtaudesta. Vuonna 1949 palkattu kolmas opettaja, Toini von Zansen, siirtyikin pitämään koulua Pajulan saliin aina vuoteen 1954 asti, jolloin Nihattulan uusi koulurakennus valmistui. Ruokailemassa käytiin kuitenkin pääkoululla Armijärven takana, kunnes koulun johtokunta antoi luvan kantaa ruoka pääkoululta ämpäreillä Pajulaan.

Pajulassa on ollut myös sahaustoimintaa. Suuri raamisaha sai tehonsa neljästä eri lähteestä, se kävi muun muassa pelloille sijoitetun tuulimyllyn ja öljymoottorin voimalla.