etusivubanneri etusivu historia nykypaiva tulevaisuus

    

Mattila

Mattilan talo on sijainnut samalla paikallaan jo 1800-luvun alun kartoissa. Aikanaan talo on ollut savupirttinä. Se on aikanaan asuttanut kylän merkkihenkilöitä.

Kenkätehtailija Emil Aaltosen ura on alkanut Nihattulassa. Saatuaan ensimmäisen suutarinoppinsa Grönlundilla Armijärven pohjoispäässä Aaltonen tuli Mattilaan ensimmäiseen omaan verstaaseensa 1900-luvun vaihteessa. Emil Aaltonen asui ja työskenteli verstaassa, joka sijaitsi kioskina toimineen rakennuksen paikalla.

Sotilasleirin tarpeiden vuoksi kenkäverstaan toiminta laajeni ja Emil Aaltonen perusti ensimmäisen kenkätehtaansa Nihattulan silloisen työväentalon lähettyville. Tehtaan tuhouduttua tulipalossa toiminta siirrettiin Tampereelle.

Aaltosen kenkätehtaan suutarit toivat työväenaatteen Hattulaan ja Nihattulaan perustettiin 1905 Hattulan ensimmäinen työväenyhdistys. Noina vuosina perinteisen, vauraan talonpoikaiskylän viereen syntyi työläisten ja mökkiläisten yhdyskunta.


Mattilan tilan pellolla Erkki Numminen, Sulo Forsman, Eino Rantanen ja Väinö Toivonen

Mattilan talo sijaitsee Armijärven eteläisimmässä nurkassa. Mattilan nimi juontaa edellisistä omistajista; nykyomistajat ovat Penttilöitä Kalvolasta. Nykyinen isäntä on eläkkeellä ja tilan pellot ovat vuokraviljelyssä. Talon rakennuksissa asuu lisäksi vuokralaisia.

Mattila on Nihattulan taloista viimeisimpiä, jossa on pidetty perinteistä lypsykarjaa. Vuoteen 1985 asti navetasta löytyi lehmiä.

Mattilan pitkä, perinteistä talonpoikaista rakennustapaa edustava päärakennus on 1800-luvun loppupuolelta. Talousrakennukset ovat 1900-luvun alusta. Navettarakennus on vuodelta 1909 ja se paloi osittain 2003. Aittarakennus, joka on remontoitu asuintilaksi, on siirretty paikalle.