etusivubanneri etusivu historia nykypaiva tulevaisuus

    

Kupila

Kupilan talon isäntiä tiedetään nimeltä jo 1500-luvulta asti. Nykyisten omistajien kantaisä Heikki Pura siirtyi leiriltä pitämään Kupilan taloa 1800-luvulla ja samalla muutti myös silloisen tavan mukaan nimensä talon mukaiseksi.

Talon lounaispuolella kohoavaa Ilveskalliota nimitettiin ennen Kupilan kallioksi. 1910-luvulla silloinen isäntä Tyyni Kupila rakensi kylän ensimmäisen vesijohdon. Puinen, sorvattu putki johti painovoiman avulla Ilveskallion juurella sijainneelta lähteeltä talousveden Kupilaan sekä samalla sivuhaaraa pitkin myös lähimpiin naapuritaloihin Mattilaan ja Torkkolaan.

Kupilan talon pihapiirissä sijaitsi aikanaan myös Heikkilän, Saksan ja Rantasen talot. Saksan talo siirrettiin Parolaan silloisen meijerin (nykyisen Nuorisotalo) alueelle ja Rantasen talo puolestaan Parolannummelle Tarkanmäelle (Tarkan talo).


Lyyli Ranta sylissään Esa Kupila, Taimi Aaltonen, Elsa Aaltonen, emäntä Gustaava Kupila edessä alli Kupila, vanha emäntä Loviisa Kupila, vanha isäntä Heikki Kupila, Hilma Kupila, Raili Tainio, Paavo Kupila ja Väinö Mattila Kupilan vanhan päärakennuksen edessä vuonna 1908

Talon tiluksilta on löytynyt runsaasti vanhaa metalliesineistöä, kuten rahoja, solkia ja talousesineitä. Ne kertovat alueen vanhasta historiasta.

Kupilan talo on viljelytila, jossa tuotetaan sokerijuurikasta ja viljaa. Kupila on tällä hetkellä Nihattulan ainoa talo, jossa pidetään eläimiä; munituskanalassa on noin 3 100 munivaa kanaa.

Kupilan nykyinen, jugendtyylinen puinen päärakennus on vuodelta 1910. Pihapiirin vanhat talousrakennukset ovat 1900-luvun alusta.