etusivubanneri etusivu historia nykypaiva tulevaisuus

    

Nihattulan koulu

Vanha koulu

Kansakoululaitoksen levitessä Suomessa 1800-luvun lopulla tehtiin Hattulan kuntakokouksessa päätös rakentaa koulu myös Nihattulaan. Oman koulutalon rakentaminen Nihattulan kylän laitaan kauniille metsäiselle harjulle päätettiin kuntakokouksessa 1901. Rakennukset tehtiin mallipiirustusten n:o 6 mukaan. Rakentaminen voitiin aloittaa ripeässä tahdissa, koska tontti oli saatu Hakolan talosta lahjoituksena. Koulu valmistuikin niin, että koulunkäynti voitiin aloittaa omassa koulurakennuksessa vuonna 1902. Sitä ennen opetusta oli jo annettu Nihattulan taloissa.

Koulun ensimmäiseksi opettajaksi valittiin vuonna 1880 syntynyt Alma Aaltoila, joka jatkoi työtään aina vuoteen 1947 asti. Alma Aaltoilan veljenpoika Heikki Aaltoila on tunnettu säveltäjä, jonka kynästä on lähtöisin mm. Akselin ja Elinan häävalssi. Pitkän päivätyön Alma Aaltoilan työparina teki Ilmi Canth. Molemmat opettajat tunnettiin ankarina mutta oikeudenmukaisina kasvattajina.

Vanha koulu on edelleen hyvässä kunnossa. Siellä on koulun sisäliikuntatilat ja entisessä 1-2 luokassa kokoontuu kylän kudontapiiri. Entiseen opettajan asuntoon, jossa toimi vielä 1980-luvulla neuvola, on kunnostettu kylähuone jossa voidaan kerhojen ja lasten iltapäivätoiminnan lisäksi järjestää juhlia.

Uusi koulu

Viime sotiemme 1939-1945 jälkeen syntyneet ns. suuret ikäluokat kasvattivat Nihattulan koulun oppilasmäärän niin suureksi, että vanha koulu ei enää riittänyt opinahjoksi kaikille tiedonnälkäisille. Nihattulan kylän lisäksi koulupiiriin kuului myös Männistön kylä sekä Panssariprikaatin asuntoalueet. Ennen uuden koulurakennuksen valmistumista opetusta annettiin vanhan koulun lisäksi Pajulassa.

Koululle hankittiin lisämaata vanhan koulun tonttimaan lahjoittajalta Hakolalta. Uuden, kivisen koulun rakennussuunnitelmat laati 1952 arkkitehti Georg Jägerroos. Jägerroos suunnitteli myös yksityiskohtia kuten alahallin eläinaiheisen seinämaalauksen kukka-asetelmineen ja mosaiikkilattian kuviot. Uusi koulu valmistui vuonna 1954 ja suurimmillaan koulun oppilasmäärä oli 147 oppilasta.

1960-luvulla koululle rakennettiin urheilukenttä piha-alueen eteläpäähän vanhan koulupuutarhan paikalle. Samoin koulu sai oman koulutien panssariprikaatista tuleville lapsille.

Koulun pitkäaikaisia opettajia ovat olleet Toini von Zansen, Sylvi ja Torsti Viljanen, Veikko Taipale ja Marja-Liisa Ängeslevä. Nykyiset opettajat ovat Seppo Kopra ja Pirjo Kinnunen. Koulun opetustyön painopisteenä on vankan perusopetuksen lisäksi luonto ja liikunta.

Uuden koulun rakentaminen

     

Lehtileike 1

Lehtileike 2