etusivubanneri etusivu historia nykypaiva tulevaisuus

    

Hakola

Hiidentie on yksi kolmesta tärkeimmästä Hattulaa halkovasta tiestä. Se on Hämeenlinnasta Kalvolaan ja edelleen Sääksmäen kautta Lempäälään ja Tammerkoskelle johtanut tie, jonka juuret ovat jo pakanuuden ajoilla. Nihattulan kylän kantatalot sijaitsevat historiallisella kylätontillaan nauhamaisesti ja tiiviisti tämän vanhan Hiidentien, kylän kohdalla nykyisin Armijärventien, varrella. Armijärven eteläpäässä on tiheään rakennettua mäkitupalaisasutusta, joka sai alkunsa Hakolan tilan mailla 1800-luvun alussa.

Hakolan tila on aikaan toiminut ratsutilana. Ratsutilat eli rusthollit lisääntyivät runsaasti 1600-luvulla, kun pitkälliset sodat vaativat yhä enemmän miehiä ja hevosia kaukaisille taistelutantereille. Ratsutiloja ei tarvinnut pakolla perustaa, vaan niiksi valittiin yleensä vain alueen vauraimmat talot. Ratsutilallisilla oli ehkä myös suunnitelmia sitä, että ratsupalvelun tietä saattoi päästä nousemaan yhteiskunnan arvoasteikossa aatelisten etuoikeutettuun joukkoon.

Hattulan uuden kirkon paikkaa pohdittiin kovasti 1830-luvun lopulla. Rusthollari Mikko Hakola tarjosi omistamaansa Harakkamäkeä kirkon paikaksi, mutta sinne kirkkoa ei kuitenkaan päätetty rakentaa.

Rusthollari Kalle Hakola ja vaimonsa Anna Hakola lahjoittivat tontin Nihattulan koulun rakentamista varten 1898.

Hakolan puinen päärakennus on vuodelta 1884. Se on säilyttänyt alkuperäiset piirteensä. Pihapiirissä on useita vanhoja aittarakennuksia, joita on aikanaan käytetty esimerkiksi vilja-, vaate- ja kala-aittoina sekä pakarina ja mankelointipaikkana. Vaateaitan päädystä löytyy Nihattulassa ainoana säilynyt vellikello.