etusivubanneri etusivu historia nykypaiva tulevaisuus

    

Alli Kupila kertoo Nihattulan koulusta

Kysymys: Milloin ja miksi Nihattulan koulu rakennettiin?

Vastaus: Se on 1900 olisikohan kaks tai kolme. Ja sen takia kun täällä pidettiin kiertokoulua, pitkin kylää talosta taloon kierrettiin niin sitten oli kaikilla halu että pääsee isompaan kouluun. Ja ensin tuli alakouluaste ja sitten tuli se kansakoulu.

K: Koska vanha puoli koulusta rakennettiin ja minkä takia?

V: Niin, ei ollut mitään vanhaa eikä uutta puolta, vaan koulu tuli ja eiköhän se ollut 1903 tai siinä.

K: Missä ennen käytiin koulua kun se rakennettiin? Se oli se kiertokoulu?

V: Niin kiertokoulua käytiin talosta taloon, pulpetitkin vietiin talosta taloon ja niin pois päin ja se oli mukavaa jo silloin kiertokoulun aikaankin.

K: Olikos silloin kirjoja?

V: Kyllä aapinen oli, jokin aapinen. Minä en oikein muistakaan sitä kirjajuttua, se oli olevinaan niin pieni juttu kun kiertokoulussa oltiin... Helmi Reutter oli semmoinen ensimmäinen kiertokoulun tai mitä minä muistan opettajana kiertokoulussa, ja sitten vasta tuli se kouluvaihde, että Pajulassa oli viimeinen kiertokoulu ja sitten se tuli se kansakouluvaihde. Ja siellä oli sitten Alma Aaltoila ensimmäinen opettaja... Tai se oli Alma Aalto, sitten myöhemmin hän vasta muutti nimensä Aaltoilaksi.

K: Milloin ihmiset tuli ensimmäisen kerran kouluun?

V: Ei siinä ollut niin tarkkaa ikävuotta kun nykyisin on, että sitä sai tulla kuka osasi lukea, ja sitten pääsi kouluun. Ja vähän oli samoilla ikäkausilla. Toiset oli vanhempia ja toiset nuorempia.

K: Mitenkäs kun uusi koulu rakennettiin?

V: Koulu rakennettiin sitten ja sitten tuli se jako ylä- ja ala-kansakouluun, sekin oli hyvin merkittävä muutos koulunkäynnissä. Tämä missä nykyisin on nämä kerhot niin se oli alakoulu ja yläkoulu oli sitten Alman luokka. Siellä isossa luokassa oli ihan neljäkymmentä oppilasta ihan yhden opettajan opetettavana, se oli kyllä iso luokka. Pantiin alaluokkalaiset toiselle puolelle koulua ja sitten ylemmät luokkalaiset oli toisella puolella koulua ja sieltä sitä sitten kunnioitus opettajaa kohtaan oli niin suuri että ei paljon juuri puhua viitsinyt eikä uskaltanut. Ainahan ne minuakin kiusasi että olin muka opettajan lellikki kun minä olin niin kovasti säännöllinen.

K: Minkälaista oli sen ajan kuri koulussa?

V:Kyllä se oli hyvä, kyllä pojat pantiin nurkkaan sinne karttatelineen viereen seisomaan jos ei ne totelleet mitä Alma-opettaja sanoo. Kyllä se oli vallan hyvä, oikein mukavaa silloin.

K: Jälkeenpäin jätettiin sitten varmaan, jos ei tehtäviä tehty?

V: Nii-in. Laiskalle jäi hyvinkin näppärästi vaan sitten. Kyllä siellä laiskalle jääminen oli aika häpeällistä kuka oli sitten jäänytkin.

K: Minkälaista oli ennen liikunnan ja käsityön opetus siellä?

V: Kyllä liikuntaa oli sitten. Pojathan nauroi sitten kun Alma ei viitsinyt liikuttaa muuta kun laski välitunnille, saatiin pihassa juosta sitten ketä halutti. Käsityön opetus oli aika mukavaa kun Ilmi oli kovasti innostunut käsitöitten opettaja niin siellä virkattiin ja kudottiin ja pitkiä sukkia kudottiin oikein tytötkin itselleen.