Etusivu  »  Historia  »  Retkeilyä  »  Kuvagalleria  »  Linkit  »  Palaute  »  Palveluhakemisto  »  Tapahtumat  »  Tontit  »  Yhdistykset

 

Historia

Porraskosken- ja Järventaustan kylät ovat muodostuneet Kuohi- ja Nerosjärven väliselle alueelle. Vesistö kuuluu Kokemäen reitin latvavesistöön, josta on myös yhteys Päijänteeseen Vesijakojärven kautta.

Reittiä ovat käyttäneet jo muinaiset eränkävijät, josta osoituksena on mm. Porraskoskesta löytynyt kivikirves. Myöhemmin reittiä hyödynnettiin vuosikymmenet puun kuljetukseen eli uittoon. Maatalouden ohella metsä- ja uittotyöt ovat olleet merkittävä tulonlähde kyliemme asukkaille. Nykyään reittiä käyttävät melojat. ”Suomi meloo” –tapahtuma on kulkenut kaksikin kertaa kyliemme ohi.

Porraskoskeen on perustettu ensimmäinen saha jo 1700- luvun loppupuolella. Koski, saha ja ympärillä olevat maa- alueet siirtyivät oston kautta Lammin kunnan omistukseen v. 1920. Kunta rakennutti koskeen sähkölaitoksen, joka valmistui v. 1921. Saman vuoden jouluna valaistiin Lammin kirkko ensimmäisen kerran sähkövalolla. Laitos tuotti sähköä aina vuoteen 1987.

Luonnonkauniit ja puhtaat vesistöt ovat kasvattaneet ympärilleen monenlaista toimintaa. Täysihoitolatoiminta alkoi jo 1930 –luvulla ja on muuttunut nykyään hiukan toisentyyppiseksi matkailutoiminnaksi.

Kesäasutus ja kesämökkien rakentaminen alkoi 1960 –luvulla etenevässä määrin ja jatkuu edelleen. Nykyään puhutaan jo useammasta sadasta vapaa- ajan asunnosta.

Porraskosken- Järventaustan kyläseura on perustettu v.2001 ja rekisteröity v. 2002. Merkittävin saavutus pienelle yhdistyksellemme on oman kyläkirjan teko. Vanhoja valokuvia on kerätty ja arkistoitu yli 500 kpl. Kirjaa varten haastateltiin yli kahtakymmentä kyliemme vanhinta asukasta. Kirja ”Menneisyyttä sanoin ja kuvin” on saanut hyvän vastaanoton. Kirjan painokset, yhteensä 500 kpl, alkavat käydä vähiin.