Hämeenlinnan seudun kotiseutuyhdistykset

 

Etusivu

 

Leader-toiminta on juurruttanut Hämeenlinnan seudulla toimintansa tiukasti myös kotiseututyön saralle. Suomessa toimivat Leader-ryhmät tukevat oman toimialueensa yhdistyksiä ja pieniä yrityksiä Maaseuturahastosta tulevin hankevaroin. Hattulassa, Hämeenlinnassa ja Janakkalassa toimiva Linnaseutu ry on toiminut edelläkävijänä kotiseututyön seudullisen yhteistyön kehittäjänä ja rahoittanut monia kotiseututyötä tukevia paikallisia hankkeita. Erinomaisena yhteistyökumppanina toimii Hämeen Heimoliitto ry.

 

Kotiseututyötä tehdään laajasti monissa eri yhdistyksissä, veturina seudun kymmenen kotiseutuyhdistystä. Rikkautta toimintaan tuo uusien innovatiivisten ideoiden ohessa vankka kunnioitus seudun historiaan ja perinteisiin sekä arkiseen toimintaan liittyviin asioihin.

 

Linnaseudulla on ollut ilo olla osana kotiseututyön kehittämisverkostoa jo usean vuoden ajan; toimien koollekutsujana kotiseutuyhdistysten yhteisissä tapaamisissa, yhteisen esitteen kokoajana, yhteisesiintymisten mahdollistajana ja kokemusten jakajana niin onnistumisista kuin haasteellisimmistakin asioista. Vuonna 2010 Linnaseutu perusti kotiseututiimin ajamaan koko seudun voimin ja toimin sekä kotiseutuyhdistysten yhteisiä asioita, seurojen yhteistyötä että hyvien toimintamallien levittämistä ja kuulumisten vaihtoa. Tiimiin kuuluvat automaattisesti kaikki seudun pitäjäseurat sen hetkisine edustajineen. Tämän lisäksi vuosien varrella on järjestetty lukuisia kotiseutuaiheisia seminaareja, kotiseuturetkiä ja juurrutettu myös lapsiin ja nuoriin kotiseututyön saloja.

 

Niin Linnaseudulla kuin muissakin Leader-ryhmissä odotellaan paraikaa uuden ohjelmakauden käynnistymistä. Paikallista aikaa –niminen strategia kuvaa vuosien 2014-2020 hankerahoituksen kohdistumista Linnaseudun alueella. Yhtenä päätavoitteena on edistää entisestään kylä- ja asukastoiminnan sekä kotiseututyön roolin vahvistumista seudun historian, nykypäivän ja tulevaisuuden hyödyntämisessä ja kehittämisessä.

 

Kotiseututerveisin,

Johanna Henttinen, kyläkoordinaattori

Linnaseutu ry

www.linnaseutu.fi

Hattula-Seura

Hauho-Seura

Hämeenlinna-Seura

Janakkala-Seura

Kalvola-Seura

Lammi-Seura

Renko-Seura

Tuulos-Seura

Tyrväntö-Seura

Wanaja-Seura