Museotoimi

 

KALVOLAN KOTISEUTUMUSEO

 

Kalvolan Kotiseutumuseo perustettiin tähän 1850-luvun lopulla rakennettuun entiseen lainajyvämakasiiniin. Museorakennus on tavanmukaista, vahvistettujen piirustusten mukaista satulakattoista tyyppiä. Se on tehty vankoista honkahirsistä ja jälkeenpäin vuorattu ja varustettu tiilikatolla. Raudoitettua jykevää ovea suojaa satulakattoinen avokuisti.

 

Pohjapiirros käsittää keskihallin, jossa on lainajyvästömakasiinin kalusto täydellisenä – tosin ilman viljaa. Kalvolan tunnetuimman talonpojan Emanuel Kanajärven valokuva ja jykevä avain täydentävät ryhmää. Entistä Kalvolan kuntaa esittää laaja kartta, jota ympäröivät pitäjässä olevien rakennusten tyypillisimmät edustajat pienestä mäkituvasta kartanon ja Lars Sonckin piirtämän entisen kunnantalon kuviin saakka. Ryhmää täydentää Kalvolan vaakuna.

 

Pohjakerroksessa oleva pieni kovasinosasto esittelee Kalvolassa 1700-luvulla kukoistanutta kovasinteollisuutta kovasintyyppeineen. Vuonna 1985 valmistunut kivityöosasto kuvaa Kalvolalle tärkeää elinkeinoa.

 

Kirkko-osastossa on 1600-luvun lopulla rakennetun ja 1800-luvun alkupuolella puretun puukirkon taidokas rokokootyylinen saarnatuoli ja lukkarinpenkki. Seinällä on valokuvat Kalvolan Pyhän Olavin kirkossa olleista keskiaikaisista pyhimyksistä. Kirkko-osastossa ovat myös sisällissodassa tuhoutuneen kirkon tornissa sijainneet kellot, jykevät ruumispaarit, hautaristejä ja kivityyppejä.   

Seuraavana on kouluosasto, jossa esitellään koulunkäyntiä maalaiskouluissa vuosikymmenten saatossa. Näytteillä on opetusvälineistöä, mm. kuvatauluja, koulukirjasto, lukujärjestyksiä, pulpetit ja tarvikkeita. Historiallisten merkkihenkilöiden kuvat täydentävät tunnelmaa.

 

Yläkerrassa on keskellä ”Kinnaskosken sahalaitos”, jollaisella muun muassa makasiinin lankut ja laudat on aikanaan ihmisvoimin sahattu. Seinällä on vaakuna-aihe: parru ja kaksi ristikkäistä piilukirvestä. Seiniä kiertää humoristinen friisi, jonka taiteilija Valto Kokko maalasi Olaus Magnuksen ”Pohjoismaiden historian” kuvien mukaan. Siinä nähdään parrujen kuljetus Hämeen Härkätiellä ja sitä myöten Suomen Turkuun.

 

Museon esinekokoelmiin tehdään harkitusti pieniä muutoksia. Uudelleen vuonna 2010 perustettu Kalvola-Seura hoitaa museota ja vastaa myös vaihtuvien näyttelyiden järjestämisestä.

 

   
Kouluosasto Sahalaitos

 

 

Kirkko-osasto

Kivityöt

TAKAISIN ETUSIVULLE

 

Kotiseutumuseo

on avoinna

31.5.2020 alkaen kesäsunnuntaisin.

 

Kalvolan vaakunan 2 piilukirvestä ristikkäin

 

Kotiseutumuseo

 

Kovasinteollisuus

 

 

 

© Kalvola-Seura 2020